Мова – це практична свідомість, у якій відображено не тільки суспільно-політичний досвід людства, а й соціальний статус конкретного прошарку суспільства. Мова є універсальним засобом спілкування. Мова використовується в побуті, професійній діяльності людини, різних галузях науки, техніки, культури, суспільному та політичному житті. Вибір та активізація різноманітних мовних засобів у кожному конкретному випадку залежить від мети, завдань та умов спілкування, соціального середовища, вікової групи

середу, 11 березня 2015 р.

Сленг

Вся лексика тієї чи іншої мови ділиться на літературну і нелітературну. До літературної відносяться: книжкові слова; стандартні розмовні слова; нейтральні слова.
Все це лексика, вживана або в літературі, або в усній мові в офіційній обстановці. Існує також нелітературна лексика, до якої можна віднести: професіоналізми; вульгаризми; жаргонізми; сленг.
Ця частина лексики відрізняється своїм розмовним і неофіційним характером.
Професіоналізм - це слова, використовувані невеликими групами людей, об'єднаних певною професією.
Вульгаризми - це грубі слова, зазвичай не вживаються освіченими людьми в суспільстві, спеціальний лексикон, який використовується людьми нижчого соціального статусу: ув'язненими, торговцями наркотиками, бездомними тощо.
Жаргонізми - це слова, використовувані певними соціальними або об'єднанними спільними інтересами групами, які несуть незрозумілий для всіх сенс.
Сленг - це слова, які часто розглядаються як порушення норм стандартної мови. Це дуже виразні, іронічні слова, що служать для позначення предметів, про які говорять в повсякденному житті.
Необхідно відзначити, що деякі вчені жаргонізми відносять до сленгу, таким чином, не виділяючи їх як самостійну групу, і сленг визначають як особливу лексику, використовувану для спілкування групи людей зі спільними інтересами.

Немає коментарів:

Дописати коментар